Bánki Zsuzsa

Életrajz
Színházi szerepek
Tv és filmszerepek
Foto
Szakirodalom

Bánki Zsuzsa Színésznő

Született:
1921. julius 31. Budapest, Magyarország
E lhunyt:
1998. január 5. Budapest, Magyarország

Életrajza:

Adatok:
1936. - érettségi a Veres Pálné Gimnáziumban, Budapesten
1939.- diploma a Színművészeti Akadémián
1939-45. némaság esztendei - alkalmi esteken szaval pusztán
1945. - Nemzeti Színház tagja.
1949-1951 A Színház- és Filmművészeti Akadémia tanára
1951-1953 - A Madách Színház tagja
1953-1962 - A Petőfi Színház tagja
1962-től haláláig a Vígszínház tagja
1976-tól az Újvidéki Akadémia tanára,
1980-tól az Állami Balettintézet tanára.
1998 - halála.

Részletesebb életút

Édesanyja kozmetikus, édesapja fogorvos. E miatt a fogorvosi kenyérkereset miatt, Bánki Zsuzsa magán úton járja iskoláit, félve a gyerekbetegségek kapcsáni rendelés kieséstől. Már négy évesen jól olvas, így a házikönyvtár gazdag irodalmi anyagának jó részét, az elemi iskolai évek során elsajátítja. Egzakt tárgyak terén gyengén teljesít, míg a humán tárgyakból rendkívüli tehetségnek bizonyul, oly annyira, hogy az iskolai ünnepségeken rendszeresen Ő szaval, vagy szöveget mond, fejből. A Veres Pálné Gimnáziumot 15 évesen (!) végzi, s egyből felvételt nyer a Színművészeti Akadémiára. Nem tölti be szinte a 18. életévét, amikor is már színészdiplomával rendelkezik. Ez a tehetségén túl, az akkori oktatási metódusnak is köszönhető, a négy elemi, polgári és gimnázium relációjában. A diplomavizsgáját követően (1939) nem kaphat állást magyarországon a közben kialakuló törvények értelmében, egészen 1945-ig. Technikailag 1939-1945 között szünetel a pályája. Édesanyját 1944 ben elveszti (megölik), édesapja teljes lelki és idegösszeroppanásban él még néhány évet. Zsuzsa apjával él, s a családi dráma mély nyomot hagy benne.

1945 után

A háború alatt, bár a Nemzeti Színház, és a Magyar Színház is jelezte, hogy szívesen alkalmazná, ám ezt papírjai nem teszik lehetővé. A Történelmi Emlékbizottság szavalóestjein lép föl, a Vigadóban, és a Független Színpad rendezvényein szaval egyedül a hallgatás évei során. Az igazolóbizottsági meghallgatást követően azonnal játszási engedélyt kap, s 1945. május elején leszerződik a Nemzeti Színházhoz. A sokévi hallgatástól erőre kapott Bánki Zsuzsa szinte brillirozik szerepeiben. Játékának sokoldalusága miatt, hamarosan kinevezik a Színház- és Filmművészeti Akadémia tanárává, amelyet két esztendőn keresztül hűen végez. A politika ismét beleszól életébe, s ekkor a Madách Színház tagja lesz két évadon keresztül, majd 1953-tól 9 évadon át a Petőfi Színház tagja. Innét a Vígszínházba szerződik, amelyiknek haláláig a tagja marad. Sokat filmez, tévéjátékokban, rádióban készít felvételeket. 1976-tól fogva tanít Újvédeken, az ottani színiakadémia tanára. Meghatározott napokon oktatja a délvidék magyar színjátszóit a mestreség fortélyaira. 1980-tól az Állami Balettintézet tanára. Közel tíz éven át állandó szereplője a Szomszédok című teleregény filmsorozatnak. Mint Szöllősiné láthatják a nézők, hétről hétre. Halála a tévésorozatnak köszönhetően megrázó, ugyanakkor a szemünk láttára, változik a gyönyörűen zseniális művésznőből a végefelé, már-már hangjavesztett idős hölggyé. Sorozat halála egyben az Ő művészi pályájára is pontot tesz. A sokszor felröppenő újrakezdés hírére a közönség visszavárja Szöllősinét, de már hiába.
Férje Barlay Gusztáv rendező. Nincsenek gyerekei.

Kitüntetései

Jászai Mari díj 1953, 1954, Érdemes Művész (1965), Kíváló Művész (1983), valamint a Locarnoi filmfesztivál legjobb női alakítás díja.

© 2003 www.szineszkonyvtar.hu